Bıçağı kestiren kendi yüzü suyu, insanı sevdiren kendi huyu; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bıçağı kestiren kendi yüzü suyu, insanı sevdiren kendi huyu.
İyi su verilmiş çelikten yapılan, ustalıkla bilenen bıçak dayanıklı ve keskin olur; bu da onun değerini artırır. Kişileri değerli, sevimli kılan da huy güzelliğidir. Geçimsiz, huysuz kimseler toplumca sevilmezler.
Kısaca anlamı : Bir kimseyi, birşeyi değerli kılan kendisinde bulunan özel niteliktir: İnsan, huyu güzel olursa sevilir. Bıçak, çeliğine iyi su verilmiş olursa keskinleşme yeteneği kazanır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Baba hep derki, bıçağı kestiren kendi yüzü suyu, insanı sevdiren kendi huyudur.
Açıklama ve kompozisyon : Günümüz araştırmacıları “kötü çocuk yoktur, kötü terbiye vardır” düstûrunda müttefiktirler. Kötü terbiye ise, öncelikle anne ve babadan gelen bir eksikliktir. Bazı anne ve babaların çoçukları’nın terbiye veya ahlakı ile pek ilgilenmezler. Bu nedenle çoçuk büyünce iyi huy ve güzel ahlaktan geri kaldığı için aile terbiyesi adı altında yargılanır. Tıpkı İyi su verilmiş çelikten yapılan, ustalıkla bilenen bıçak dayanıklı ve keskin olur; bu da onun değerini artırır. Kişileri değerli, sevimli kılan da huy güzelliğidir.
Şunu unutmamalıyız ki, bu dünya -insanlar açısından- güzellik yarışmasına bir sahne görevini yapmaktadır. Ancak, bu güzellik yarışması fizikî değil, manevî, ahlakî güzellikler yarışmasıdır. Hadis-i şerifte Efendimiz (a.s.m) bize şunu öğretiyor:
“Allah sizin suretlerinize/şekillerinize bakarak sizi değerlendirmez, bilakis sizin kalplerinize bakar, iç dünyanızdaki güzelliğinize bakar, ona göre sizi değerlendirir.” (Müslim, Birr, 33; İbn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539)
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net