Bilen bilir, bilen aslı var sanır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bilen bilir, bilen aslı var sanır.
İnsan bir şeyi duymuşsa, o ancak bir söylentidir; doğruluğu belirsiz, gerçekliği de şüphe götürür. Ancak insanlar söylentilerin bu yanına bakmazlar, duyduklarını başkalarına aktarıp dedikodu yaparlar. Konuşulan bir olayın aslının olup olmadığını ancak gören bilir, görmeyen ama söylenenleri duyanlar ise dedikoduları gerçekmiş gibi kabul ederler.
Kısaca anlamı : Bir kimsenin gelişigüzel, düşünmeden sarfettiği bir söz, işin aslını bilenler tarafından itibara alınmaz; fakat söz söyleyenin, onun niyetini ve amacını bilmeyenler, duydukları şeyi gerçek sanırlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Öğretmeniz bugün Bilen bilir, bilen aslı var sanır sözünü bize anlattı.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan olmanın en büyük artılarından biridir konuşabilmek. Elbette konuşmak, özellikle de güzel konuşmak bir yetenektir. Lakin hayatta bazı insanlar gelişigüzel doğru olmayan sözler veya muhabbetler ederler. Bu nedenle yukardaki atasözümüzün öncelikli amacı, düşünmeden, gelişigüzel konuşmak doğru değildir. İnsanları dinlemek ve işitilen sözler üzerinde enine boyuna düşünmek insan için çok yararlıdır. İnsan, anlamadan, öğrenmeden bir konu üzerinden konuşmamalıdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net