Bilmediğin aş ya karın ağrıtır ya baş; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bilmedik aş ya karın ağrıtır, ya baş.
İnsan, önüne konan yemeğe hemen kaşık salmamalı, bunun kime ait ve nasıl birşey olduğunu öğrenmelidir. Kişi, mahiyeti hakkında bilgi sahibi olmadığı meselelere burnunu sokmamalı ve tanımadığı kimselerle hemen dostluk kurmamalıdır.
Kısaca anlamı : İsteksiz yenilen yemek, nasıl insana dokunursa, istenmeyerek yapılan iş de öylece kötü sonuçverir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Annem hep bana bilmedik aş ya karın ağrıtır, ya baş sözü üzerinden nasihat ediyor.
Cümle : Bilmediği işi yapınca babam bilmedik aş ya karın ağrıtır, ya baş dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Nasıl, bilmediğiniz bir yemek, sağlığınıza zarar verebilirse; sonucunu düşünmeden yaptığımız bir işi, davranış da kendimize, ya da çevremize zarar verebilir. Çünkü tanışık olmadığımız bu işin başımıza iş açması, bize zarar vermesi kuvvetle muhtemeldir. Bunun için bir işe girişirken dikkatli olmak zorundayız.
Ya da ormanda hiç tanımadığımız, özelliklerini bilmediğimiz bir ot veya mantar türü bizi zehirleyebilir. İşte bunun gibi, hakkında bilgi sahibi olmadığımız meselelere burnumuzu sokmamız, her şeye müdahil olmamız veya tanımadığımız etmediğimiz insanlara gereğinden fazla yakınlık kurmamız da başımıza çeşitli belalar, sıkıntılar getirebilir. İnsan bilmediğinin peşinden gitmemeli, huyunu suyunu bilmediği insanlarla da kısa sürede dostluk kurmamalıdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net