Bir ağızdan çıkar bin ağıza yayılır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bir ağızdan çıkar bin ağıza yayılır.
Sır, insanın içinde kaldığı sürece onun esiridir, hiçbir yere gidemez. Gizli kalması istenen birşey birkez söylendimi, artık söylenen söz sahibini tutsak eder. Bir kişi, yayılmasını istemediği bir sözü kimseye söylememelidir. Söylerse, gizli kalmasını istediği şey, dilden dile dolaşarak toplum içine yayılır.
Kısaca anlamı : Bir kişi, yayılmasını istemediği bir durumu kimseye söylememelidir. Söylerse, gizli kalmasını istediği şey, dilden dile dolaşarak toplum içine yayılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : O kadar söyledim bir ağızdan çıkar bin ağıza yayılır, ama beni dinlemedi.
Açıklama ve kompozisyon : Hepimizin hayatında sırları vardır.Ya sır vermişizdir, ya da bir takım sırları öğrenmişizdir. Bu nedenle Bir sırrın yayılması istenmiyorsa, kimseye söylenmemelidir. Sır, gizli kalması ve herkese söylenmemesi gereken şeydir Başkaları duyunca, ya mahcup oluruz veya o işi başaramayız Bu bakımdan sır saklamak, başarının önemli sebeplerinden biridir Sır sayılabilecek işler gizli tutulmalıdır
Bir çok devlet adamı, başarılarının en mühim sebebinin sır saklamak olduğunu bildirmişlerdir. Padişahlar daima öyle bir yol tutmuşlar ve öyle hayat sürmüşlerdir ki, sırlarını hiç kimse, hatta hanımları da bilmezdi Fatih Sultan Mehmet Hanın, “Yapacağım işleri, sakalımın bir kılı bile bilse, onu kopartırım” dediği meşhurdur. Bu nedenle başkaları tarafından öğrenildiğinde zararını göreceğimiz sırlarımızı başkasının yanında kesinlikle anlatmamalıyız. İnsanlar doğasından olsa gerek, dedikodu yapmayı, laf taşımayı severler. Bazen öyle bir olay olur ki bir anda herkese yayılı verir. Kişi aşağı mahallede bir şeyi ilk defa söyler, yukarı mahalleye gittiğinde başkasından duyar. Yani bazen sözler, o kadar hızlı yayılır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net