Bir musibet bin nasihatten yeğdir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bir musibet bin nasihatten iyidir.
İnsanlara verilen öğütler ve nasihatler ne hikmetse kulak ardı edilir. Önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken bu nasihatler aslında o kadar hıymetlidir ki; kişiler bunun farkına varmaz. Bunu anlamaları için illaki kötü bir duruma düşmeleri gerekir. Nitekim onlarda bunu tecrübe ettiklerinde kendinden sonrakilere bunları aktarırlar. Fakat aktardıkları insanlarda bunu kulak ardı eder ve onlarda bu kötü durumu tecrübe eder. Bu durum bu şekilde süregelir ve dünya kanunları oluşur.
Kısaca anlamı : “Yanlış bir yol tutmuş kimi insanlar vardır ki, onlara ne kadar çok öğüt verirsen ver, tuttukları yanlış yoldan çevirmekte olan bu öğütler bir fayda temin etmez. Ama takip ettiği yanlış yolda başına gelen bir felaket, onu doğru yola getirmekte daha etkili olur. Çünkü kötü tecrübelerin öğretme gücü oldukça büyüktür” anlamında bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Anne sözü dinlemedi için ona bir musibet bin nasihatten yeğdir dedim.
Açıklama ve kompozisyon :
”Bin nasihatten, bir musibet yeğdir.”, ”Bin musibet, bin nasihatten yeğdir.” şeklinde de ifade edilir.
Yaşadıkları süre zarfı içinde ise bir çok olay ve durumlarla karşı karlıya gelirler. Bu olaylar karşısında bazen üzülürler, bazen sevinirler bazen ise ayakları yerden kesilircesine mutlu olurlar yani kısacası bir çok duyguyu aynı anda ya da farklı zaman dilimlerinde yaşarlar.
İnsanın başına ne zaman ne geleceği belli değildir. Bazen başımıza musibetler gelebilir. Hangi insan olursa olsun, verilen tavsiyeleri önemsermiş gibi görünür; ancak onları çok da ciddiye almaz. Aldığı nasihatleri çarçabuk unutuverir. Bizden büyük olanlar, yaşlılarımız bizim iyi birer insan olmamız için biz türlü nasihatlerde bulunurlar. Biz bu nasihatleri pek de önemsemeyiz. Bin nasihat de alsak hiçbiri etkili olmaz. Ama başımıza bir musibet gelince onunla yüzleşerek ders alırız. Bu nedenle bir musibet bin nasihatten yeğdir sözü söylenmiştir. Gerçek hayatta durum böyledir.
Sonuç olarak bizler, sıklıkla bize edilen nasihatten ders almayız. Ta ki başımıza bir olumsuz olay gelirse, yani bir musibet gelirse o zaman aklımız başına gelir. İşte o zaman anlarız ki atalarımız bir musibet, bin nasihatten yeğdir diye boşuna dememişler.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net