Bir senden büyüğün, bir de senden küçüğün sözünü dinle; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bir senden büyüğün, birde senden küçüğün sözünü dinle.
Önemli bir işe girişecek kimse sadece kendi düşüncesiyle yetinmemeli, büyüklerin tecrübelerin bilgi ve tecrübesinden istifade etmelidir. Bazı küçüklerde akıllı düşünceler ileri sürebilirler. Bundan dolayı istişareye küçükleride katmalı, bazen onlara danışılmalıdır.
Kısaca anlamı : Önemli bir işe girişecek kimse salt kendi düşüncesiyle yetinmemeli, büyüklerinin deneyimlerinden yararlanmalı; akıllıca düşünce ileri sürebilecek küçüklere de danışmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Yeni bir proje yaparken önce babama sonra abime danıştım.
Cümle : Yeni bir iş açmayı düşününde dedem bana bir senden büyüğün, birde senden küçüğün sözünü dinle diye nasihat ett.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan olarak bizlerin her şeyi bilmesi, her şeyin en iyisine karar vermesi mümkün değildir. Yok ben başarırım deyip hiç kimseden bilgi ve yardım alamazsan en basit işlerde bile başarısız olabilirsin . Bunun için bilmediğiniz şeyleri insanlara sorun işleriniz bu sayede daha çabuk kolaylaşacaktır . Dünyada o kadar çok bilgi vardır ki, bizim tüm bildiklerimiz okyanusta damla bile etmez. Hal böyle iken bilmediğimiz, karar veremediğimiz durumlarda bilen insanlara danışmamak akıl karı değildir. Bu nedenle büyüklerimizin deneyimleri, tecrübeleri bize yol gösterecektir. Akıllıca fikirleri olan küçüklere de danışmak bize faydalı bilgiler kazandıracaktır.
Özetle atasözümüz “ Bir senden büyüğün, bir de senden küçüğün sözünü dinle..” bir şeyi öğrenmek istediğimizde o konu hakkında bilgi sahibi olan birileri illaki vardır ve onlardan yardım aldığımızda bize dönüşü mutlaka artı yönde olacaktır. Başka bir deyişle bu tip durumlarda kendimize bir bilen bulmadığımızda istediğimiz bilgiyi elde edemeyeceğimiz ve iyi sonuçlar alamayacağımızdır.
İnsan nefsi, insanın en büyük düşmanıdır. Öyle insanlar vardır ki sırf nefisleri müsaade etmiyor diye birilerine danışmaktan korkarlar. Sanırlar ki, birilerine danıştıklarında kendileri cahil, bilgisiz duruma düşecekler. Oysa durum sanıldığı gibi değildir. Danışmak, tedbir almak demektir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net