Bir söz bin büyüye bedeldir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bir söz bin büyüye bedeldir.
Büyü, insanı yanlış şeylere inandırır. Kimi sözler vardır sihir etkisi yapar. Etkili sözün büyüden daha güçlü bir inandırıcılık taşıdığı tarih boyunca görülmüştür.
Kısaca anlamı : Büyü, kişiyi yanlış şeylere inandırır. Etkili söz ise büyüden daha güçlü bir inandırıcılık taşır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Misafirlikte büyüden bahsedince güzel bir konuşma ile haram olduğunu söyledim.
Cümle : Arkadaşım okadar güzel konuştu ki bir söz bin büyüye bedeldir sözünü hatırladım.
Açıklama ve kompozisyon : Konuşma kabiliyeti insanlar için verilmiş değerlerin en önemlilerinden biridir. Bu kabiliyet ile insan, hemcinsleriyle anlaşma imkanına sahip olur. Toplum hâlinde yaşamak mecburiyetinde olan insan, her gün defalarca bu kabiliyetini kullanarak etrafında dost veya düşman halkaları meydana getirir.
Bir insanın hayatta sahip olması gereken ve buna sahip olduğunda hayatını kolaylaştıracak olan özelliklerden bir tanesi de güzel konuşmaktır. Konuşma insanların temel gereksinimlerinden biridir. Etkili ve güzel konuşmak insanların dikkatini üzerimize toplayarak anlatmak istediğimizi daha kolay bir şekilde aktarabilme olanağını sağlamaktadır.
Bazen işittiği bir söz o kişide büyüden daha etkili sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin yakışıklı Ayhan ile Emel arasında bir bağ yokken Emel’e söylenen “Ayhan seni çok seviyormuş” sözü Emel’de farklı duygular oluşmasına yol açabilir.
Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir. Fertler arasında sevginin, hak ve doğrunun üstün tutulması; nefret ve düşmanlığın giderilmesi, hakka uygun sözlerle mümkün olmaktadır. Allah, bir toplumun, diğerini ayıplamamasını, kusurlarını araştırmamasını, aleyhinde iftira ve gıybette bulunmamasını emretmektedir (el-Hucurât, 49/11, 12) Bu konuda Hz. Peygamber’den şu hadisler nakledilmektedir:
“Mümin dil uzatıcı değildir, lânet okuyucu değildir, kötü iş yapan değildir, kötü söz söyleyen değildir” (Tirmizî, Kadir, 1978).
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net