Bir yalanı kırk doğruya saklarlar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bir yalanı kırk doğruya saklarlar.
Kimi insanlar yalancılıkla yaşamlarını sürdürürler. Bu söyledikleri yalanlara bir zaman sonra artık kendileride inanır olurlar. Gerçeği gizlemek adına o kadar rahat ve sorunsuzca yalanlar söyleyebilirler ki; hepsi birbiri ile bağlantılı olur, sıkıntı duymadan işin içinden çıkarlar.
Kısaca anlamı : Bazı kişiler için yalan söylemek sıradanlaşmıştır. Utanmadan, sıkılmadan rahatça yalanları sıralarlar. Söyledikleri yalanlara inandırıcılık katmak için aynı zamanda doğruları da söylerler. Doğru yanlış karıştığı için yalan da kolay kolay açığa çıkmamış olur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Ortamda okadar yalanları doğruya karıştırdı ki aklıma bir yalanı kırk doğruya saklarlar sözü geldi.
Açıklama ve kompozisyon : Yalan; gerçeklere, doğrulara aykırı olan anlamındadır. Hiçbir yalan yoktur ki sonsuza dek gizli kalmış olsun. Her yalan bir süre sonra çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar ve kişinin yalancı olduğu anlaşılır.
Evet yalan söyleyen insanlar anlık bir mahcubiyetten ya da cezalandırmadan kendini kurtarabilirler ancak yalanları ortaya mutlaka çıkacaktır. Yalanları ortaya çıktığında ise insanların kendilerine olan güveni sarsılacak, belki daha büyük cezalarla karşılaşacaklardır.Yalan söyleyen kişinin yalan söylediği anlaşıldığından yalancılık suya düşmüş olur. Dürüstlük bu nedenle çok önemlidir. Toplumda adaletin, iyiliğin ve yardımlaşmanın temel kaynağı dürüstlüktür. En erdemli davranışlardan biridir.
Madem hiçbir yalanı sonsuza dek sürdüremiyoruz; o zaman yalan söylemenin hiçbir mantığı yok. En iyisi her koşulda doğruları söylemek ve gereken cezaya da rıza göstermektir. Unutulmamalıdır ki herhangi bir hatanın yapılmasından kaynaklanan ceza; yalan söylemekten kaynaklanan cezadan daha ağır olmayacaktır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net