Borç yiğidin kamçısıdır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Borç yiğidin kamçısıdır.
Borçlu insan borcunu ödemeden tam huzura kavuşamaz. Birisine borçlanan, borcunu da ödemek isteyen kimse kendini daha çok çalışmak ve kazanmak zorunda hisseder; bu yönde girişimde bulunur. Borcuna sadık ve duyarlı kişilerin bu uğurda gösterdikleri çabayı anlatmak için söylenir.
Kısaca anlamı : Borç bazı insanları çalışmaya teşvik eder, sorumluluk duygusu aşırlar. Borçlu, biran önce kurtulmak için daha çok çalışır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın çok borcu olduğu için bende çalışmak zorunda kaldım.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanların birbirleriyle yardımlaşma yollarından biri de borç alıp vermedir. Bazen bazı nedenlerdendolayı borçlanırız. Bu durum gayet normaldir. Lakin Borcun zamanı geldiği takdirde imkânı olduğu hâlde vermeyen kimse Efendimiz (sas)’in beyanıyla ‘zulümdür’. “Zenginin borcunu geciktirmesi zulümdür.” Bu nedenle İnsanlar borçlanınca, borçlarını ödeyebilmek için çalışmak zorundadır. Borçlu olunduğu zaman hiç kimse tembelliğinin arkasına sığınamaz. Zira o borç, vadesi dolduğunda mutlaka ödenecektir.
Borç insanın sırtında bir yük gibidir. Gururlu ve onurlu insanlar içinse bu yük daha bir ağır olur. Bu yüzden bir an önce borcunu ödeyerek kendini bu yükten kurtarmayı arzulayan insanlar bu atasözümüzden esinlenerek daha fazla çalışır, kendini daha fazla yorar ve mümkün olan en kısa sürede borcunu kapatır.
Borç bile olsa aldığımız her şeyin parasını ödeyeceğimizi bilmeli, ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Gereğinden fazla yapılan harcamalar sonradan ailevi problemlere bile sebep olabilir. İşte, tam da bunun için atalarımız ”Borç yiğidin kamçısıdır.” demişler, borcun, insanın daha fazla çalışmasına vesile olduğunu ifade etmeye çalışmışlardır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net