Boş fıçı çok ses çıkarır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Boş fıçı çok (fazla) langırdar.
Bilgili erdemli kişi çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Ama bunlardan yoksun olan kimse, bilgiçlir taslar; çok konuşur; boş laflarla çevreyi rahatsız eder.
Kısaca anlamı : Gösterişe düşkün, bilgisiz, deneyimsiz kimse kendini ön plana çıkarmak ve bilgiçlik taslamak amacıyla çok konuşur; her sözün arasına girer, etrafındakileri rahatsız eder. İnsanlar ne kadar çok bilgisiz ve cahil olurlarsa o kadar çok boş konuşup, gevezelik ederler.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : O kadar boş konuştu ki, aklıma boş fıçı çok langırdar.
Açıklama ve kompozisyon : Boş konuşmak insanın olur olmadık yerde ağzına gelen her şeyi düşüncesiz bir şekilde söylemesidir. Boş konuşmak yerine dinleyip az konuşmak daha yararlıdır. Toplum içinde boş itici görülür ve geveze, boş boğaz gibi adlar ile anılır. Bilgisiz, akılsız, boş insanlar çok konuşurlar ve boş konuşurlar. Konuşurken hem ne diyeceklerini hem de ne dediklerini bilmezler.
Boş konuşan insan başkalarının kendisine söylediği sırları her yerde söyleyerek gözden düşer. Bir daha hiç kimse bu insanlara güvenmez ve yakın olmak istemezler. Bundan dolayı kişi toplum içinde hal ve hareketlerine dikkat etmeli ve boş konuşmaktan kaçınmalı, yeri ve zamanında konuşmalıdır. Yani iki dinlemeli bir söylemelidir. Çok dinleyen insan daha çok sevilir ve sayılır, boş konuşan insanın başından ise bela azalmaz.
Akıllı kimseler ise gevezelik etmekten haya eder, sadece gerektikçe konuşurlar. Konuştukları şeyler de boş şeyler değil, herkesin yararına olacak önemli şeylerdir. Çok konuşan bilgisiz, ahmak insanları kimse sevmez. Bu yüzden böyle bir alışkanlığı olanlar, bunu kesinlikle terk etmeli, gerekli gereksiz konuşmaktan uzak durmalıdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net