Boş Gezmekten Bedava Çalışmak Yeğdir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Boş gezmekten bedava çalışmak yeğdir.
Boş olmak, hiçbir uğraşa girmeden gezmek insanı tembelliğe, miskinliğe alıştırır. Öyle ki bu insanların kimisi can sıkıntısından ne yapacağını bilemez olur, yanlış yola sapar, kötülüklere bile bulaşır. Parasız da olsa çalışmak, boş oturmamak insanı hareketli ve canlı yapar; girişimcilik yeteneğini artırır, onu geliştirir, zararlı alışkanlıklardan kurtarır. İleri de para kazanacağı bir iş bulmasına da kapı aralar.
Kısaca anlamı : Boş gezmek, kişiyi tembelliğe alıştırır ve herkesin gözünden düşürür. Çalışmak ise, para karşılığı olmasa bile, kişinin yeteneğini arttırır ve tembel olmadığı göstererek paralı iş bulmasına yardım eder.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Abim o kadar boş şeyler yapıyordu ki, babam ona boş gezmekten bedava çalışmak yeğdir dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Boş işlerle uğraşmak müminlerin vasfı değildir. Çalışmayıp sürekli gezen insanlar, etrafındaki insanlar tarafından tembel olarak bilinir. Her insanın, bu dünyada kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamak için çalışması, bir iş edinmesi gerekir. Yahut öğrencilerin, güzel bir gelecek kurması için derslerine özen göstermesi ve düzenli çalışması gerekir. Tembellik; bu amaçları gerçekleştirmenin önünde olan büyük bir engeldir.
Gezmek, tozmak ona eğlenceli gelirken, çalışmak adeta işkence gibi gelir. Oysa para karşılığında bir iş bulamazsak bile çalışmaya devam edersek hem kendimizi tembelliğe alıştırmamış oluruz hem de çevremizdekiler tarafından tembel, uyuşuk olarak bilinmeyiz. Çalışacak eleman arayanlar, işe talip olanların nasıl insanlar olduklarını, işin hakkını verip vermeyeceklerini de araştırırlar. İşsiz olduğu zamanlar bile çalışmaya devam edenler, bu araştırma esnasında iyi puan alarak işe alınırlar. Ancak tembelliği ile adı çıkmış birini kimse işe almaz.
Abdullah İbn Mesud’un şu anlamda bir sözü vardır:
“Dünya veya ahiret işlerinden biriyle meşgul olmadan boş duran kişiyi görmekten hoşlanmam.”
Bununla beraber, Hz. Peygamber (asm), boş vaktin kıymetini, “İnsanların çoğu sıhhatin ve boş vaktin kıymetini bilmezler.” (Buharî, Rikak 1) ve “Hastalığın için sıhhatinden, ölümün için hayatından istifade et. Vaktini boş geçirme.” (Buharî, Rikak 3) sözleriyle ifade etmiş, mahşer günü kişinin ömrünü nerede harcadın, gençliğini nasıl tükettin gibi sorulara muhatap olacağını haber vererek zamanın en iyi bir biçimde değerlendirilmesini teşvik etmiştir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net