Boş torba ile at tutulmaz (boş torbaya eşek gelmez); atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Boş torba ile at tutulmaz (boş torbaya eşek gelmez).
1. Hiç kimse emeğinin boşa çıkmasını istemez, karşılığını mutlaka bekler. Bir kimseye iş yaptırmak, onu bir yere bağlamak istiyorsanız, ona emeğinin karşılığını da ödemek zorundasınız. Çıkar ve karşılık gösterilmeden bir kimse bir yere bağlanmaz.
2. Bir işte başarılı olabilmek için bilgi ve yeteneğin yanında fedakârlık da gerekir. Bir işin gerektirdiği fedakârlıklardan kaçınılırsa istenilen sonuç elde edilemez.
Kısaca anlamı : İnsanları bir işte tutabilmek için hak ettikleri karşılık mutlaka verilmelidir. Menfaat göstermezseniz bir kimseyi bir yere bağlayamazsınız. / İnsan, bedel ödemeden amacına ulaşmaz. Fedakarlıkta bulunmadan istediğiniz şeyi elde edemezsiniz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dedemin babama olan en büyük nasihatı boş torba ile at tutulmaz derdi.
Açıklama ve kompozisyon : Çıkar veya karşılık gösterilmeden bir kimse bir yere bağlanmaz. İnsanları bir işte tutabilmek için hak ettikleri karşılık mutlaka verilmelidir. Hz. Peygamber de bu konuda şöyle buyurmuştur: “İşçinin ücretini teri kurumadan önce veriniz”
Bir insanın kendi sahip olduklarından vazgeçerek bunları başkalarının çıkarları için kullanmasına fedakarlık adı verilmektedir. İnsanların faydasını isteyen, onların da çeşitli güzelliklere sahip olmasını önemseyen insanlar, onlar için çeşitli fedakarlıklarda bulunurlar. İster kendimiz için olsun isterse sevdiklerimiz için olsun zaman zaman fedakarlıklarda bulunmalıyız . Fedakar insan paylaşmayı bilen sadece kendini değil etrafını da düşünen insandır .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net