Boy ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında boy kelimesi Nasıl deyimler hangileridir? Boy deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır. secdem.net
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
- Bir arpa boyu (gitmek, yol almak)
çok az (gitmek veya yol almak): ‘süfli gayeler, kütleleri ya oldukları yere mıhlayan ve bir arpa boyu ileri götürmeyen sefil isteklerdir.’ -s. Ayverdi.
- Bir boydan bir boya
bir yerin bir ucundan öbür ucuna kadar, baştan başa: ‘önce, bir boydan bir boya sokağı gözden geçirdik.’ -e. Bener.
- (bir şey birinin) boyunu aşmak
kişinin gücünün, yeteneğinin, yetkisinin üstünde olmak.
- (bir şeyin) dibini boylamak
batmak: kayık denizin dibini boyladı.
- (birine karşı) boynu eğri olmak
herhangi bir sebeple birine karşı direnecek veya söz söyleyecek durumda olmamak.
- (biriyle) boy ölçüşmek
yarışmak: ‘hani yüksek dağlarla boy ölçüşen dalgalar? / kartalı gökten alıp yola düşen dalgalar’ -f. N. Çamlıbel.
- Boy almak (sürmek)
boyu uzamak, boylanmak.
- Boy atmak
boyu uzamak, boylanmak, gelişmek.
- Boy bos yerinde
uzun ve biçimli: boyu bosu yerinde, yakışıklı adam.
- Boy göstermek
1) görünmek: ‘burada biraz boy gösterdikten sonra bir yolunu bulup kapağı paris’e attı.’ -h. E. Adıvar. 2) gösteriş yapmak.
- Boy vermek
1) su insan boyunu aşacak kadar derin olmak; 2) suya dalarak boyu ile suyun derinliğini ölçmek; 3) büyümek: ‘eğer fideleriniz nitelikli değilse boy verip yapraklandıkça, çiçek açtıkça, meyve verdikçe fideliğe kızmaya hakkınız yoktur.’ -s. Birsel.
- Boyu devrilsin (devrilesi)
‘ölsün’ anlamında kullanılan bir ilenme sözü.