cahile söz anlatmak deveye hendek atmaktan zordur; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Cahile söz (laf) anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür (zordur).
Cahil kişi, okuyup öğrenim görmemiş, bilgisiz ve deneyimsiz kimsedir. Bu bakımdan söylenen bir sözün ne maksatla söylendiğini, hangi anlama geldiğini anlamakta zorluk çeker. O ne biliyorsa, doğru onlardır. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın kendi doğrularından başka bir doğru kabul etmez. Öyle de inatçıdır ki deve nasıl hendek atlamamak için direniyorsa, o da görüşünden vazgeçmemek için direnip durur.
Kısaca anlamı : Bazı hayvanların en belirgin özelliği inatçılıklarıdır. Deve bu hayvanlardan biridir. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, deveye hendek atlatamazsınız. Cahile söz anlatmak bundanda güçtür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dedem hep Cahile söz (laf) anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür (zordur) diye bize nasihat ederdi.
Cümle : Doğruları bile bile cahil gibi davrandı.
Cümle : O kadar anlatmama rağmen kendi bildiğini yaptı.
Açıklama ve kompozisyon : Cahil ve eğitimli insan arasında bir çok fark vardır. Birbirlerine benzemedikleri gibi dünyaya bakış açıları da farklı olur. Ne söylersen söyle nasıl anlatırsan anlat ikna olmaz. “Dediğim dedik çaldığım düdük” hesabı bir adım geri atmaz. Siz ona doğruları anlattığınızda, aslında sizi hiç dinlemiyor ve önemsemiyorlardır.
Bilgili insanlar yani alim olan insanlar çok biliyor olsalar bile bunu kendini ispatlama aracı olarak görmezler . Yeri geldiğinde bildiklerini paylaşırlar . Olur olmadık yerde ve zamanda boş konuşmazlar. Çünkü olgun insanlardır . Cahil insanlar ise kulaktan duyma bilgiler ile, araştırmadan, okumadan, incelemeden her şeyi bildiğini zannederek bilgiçlik taslarlar.
Cahil insanlar zaman geçtikçe düşünme ve olayları muhakeme etme özelliklerini yitirirler bunun sonucunda da bu insanlar doğrunun ve yanlışın ne olduğunu ayırt edemezler bu nedenle de bir çok ekz hatalı davranışlar ve konuşmalar sarfederler. Akıllı, bilgili, kendini hem ruhen hem de ilmen geliştirmiş olan insanlar ise dediklerinde inat etmezler. Gerektiğinde yanlışlarını kabul ederler ve yeniliklere açık olurlar. Onlara bir doğru anlatıldığı zaman da çabucak kavrarlar ve istediğimiz gibi hareket ederler.
Buradan da çıkarılacak olan sonuç şudur : Herkes kendi bilgisi kadar konuşmalıdır . Her şeyi bildiğimizi zannedip olur olmadık şeyler hakkında bilgi sahibiymişiz gibi çok bilmişlik yapmamalıyız . Hayatınızda gerekli konuşmaya devam edin gereksiz konuşmaları unutun ve susun .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net