Çam sakızı çoban armağanı ; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Çam sakızı, çoban armağanı.
İnsanlar birbirlerini sevindirmek, mutlu etmek için karşılıklı hediyeleşirler. Bu hareket insanların gönüllerini okşar, onları birbirlerine yaklaştırır. İnsan ne kadar yoksul olsa da böyle bir eylemde bulunmak ister. Ne var ki o, varlıklı insanlar gibi değeri yüksek armağanlar veremez. Onun armağanı küçük bir şeydir. Ama taşıdığı değer büyüktür. Davranışı da soylucadır.
Kısaca anlamı : Varlıksız kimsenin armağanı küçük birşey olur. Hediyede çokluk ve değerden önce içtenlik aranmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın fakir bir dostu bize çam sakızı, çoban armağanı olarak 3 kg domates getirdi.
Açıklama ve kompozisyon : Müslüman olarak bütün meselelerde olduğu gibi hediye konusunda da, rehberimiz olan Hz. Peygamber (s.a.s), müslümanların tavrının nasıl olması gerektiğini örnek yaşantısıyla göstermiştir.
Peygamberimiz en basit iyiliği bile karşılıksız bırakmazdı. Karşılığını mutlaka verirdi. Bunu ümmetine de öğütlerdi. Bir hadisi şerifte “size her hangi bir iyilikte bulunana mukabele ediniz. Verecek bir şey bulamazsanız, ona dua ediniz ki, kendisine mukabelede bulunduğunuz bilinmiş olsun” buyurulmaktadır (Ebu Davud Zekat 8).
Maddi imkansızlıklar içinde olan yoksul kişilerin hediyeleri, ekonomik açıdan çok değerli olmaz. Ancak hediyeleşmede dikkat edilmesi gereken şey, hediyenin maddi boyutu değil, onun içtenlikle verilip verilmediğidir.
Peygamberimiz bütün müslümanlar için en büyük örnektir. Müslümanların ondan alması gereken bir çok örnekler vardır. Allah Rasûlü hediyeyi karşılıksız bırakmamıştır. Müslümana yakışan da budur. Hediyeye karşılık verilmesi bunun zorunlu olmasından değil, insanlar arasında sevginin saygının artmasına sebep olmasındandır.
Nasıl ki fakir bir çobanın hediyesi ancak çam sakızı olabilirse, maddi imkanları kısıtlı olan bir insanın hediyesi de bazen bir çiçek, bir dal, bir iğne gibi sembolik şeyler de olabilir. Bunu saygı, sevgi ve sevinçle karşılamalıdır. Asıl olan; bunu düşünüş ve sunuş biçimidir; gönül alma amacıdır.
Önemli olan hediyenin değeri değil, hediye almayı düşünmenin inceliğidir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem