Çamur ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında çamur kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Çamur hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
Öküz, öküzün boynuzunda çamur görmezse korkmaz
Atasözü Anlamı : Bazı hayvanlar kavgadan önce boynuzlarını çamura sürerler ve rakiplerine bu şekilde meydan okurlar. Kavga edecek kişiler de rakiplerinin güçlü olduğunu görmezse onlardan korkmazlar. Korkmaları için rakiplerinin güçlü olduğuna dair bir işaret görmeleri gerekir.
Birgün su içeceğin çeşmeye çamur sıçratma
Atasözü Anlamı : Kimi insanlar yaratılış itibariyle onlara sunulan nimetleri kullandıktan sonra, sanki kullanmamışçasına kötülerler ve üstüne üstelik kimsede kullanmasın diye ellerinden geleni yaparlar. Bunu habersiz yada farkında olmadan yapmasının dışında bilinçli olarak yapan erdemsiz insanlar bilmezler ki kendi kendilerine, kaynaklarını tüketiyorlar! Bunun farkına varırlar ancak gelecek süreçte aynı şansı yakalamaları daha sıkıntılı bir hal alır.
Elmas çamura düşse yine elmas
Atasözü Anlamı : Daha önceden insanların, dürüst, ahlaklı, yetenekli ve bilgili olarak tanıdığı, çevresinden değer gören insanlar, ne kadar horlanırsa horlansın veya bulunduğu yüksek yeri yitirip önemsiz bir yerde bulunmak zorunda kalsın değerinden hiçbir şey kaybetmiş olmaz.
Eşek çamura çökerse sahibinden gayretlisi olmaz
Atasözü Anlamı : Yardıma ihtiyacı olan veya işi bozulan kişiye elbet yardım eli uzatan olur. Fakat kimse dert sahibi kadar sıkıntıya düşemez ve kimse yaşamadan bu durumu bilemez. Bu yüzden darda olan birine kim yardım ederse etsin, sıkıntıdan kurtulmak için en çok çabayı gösteren ve bu durumu düzeltmeye çalışan kendisidir.