Çanakta balın olsun yemen’den arı gelir; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Çanakta balın olsun, arı Bağdat’tan gelir.
İyi ve güzel şeyler yaratılış gereği insanın ilgisini çeker. Uzaklık kavramı bu gibi şeyler için bir anlam ifade etmez. Güzel malı olan kimse, müşteri bulma kaygısı çekmez. Reklam yapmasa bile en uzak yerlerden istekliler çıkar.
Kısaca anlamı : Güzel malı olan kimse, müşteri bulma kaygısı çekmez. Reklam yapmasa bile en uzakyerlerden istekliler çıkar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Bizim pazarcının domatesleri okadar güzel ki reklama bile ihtiyacı yok.
Cümle : Kaliteli mal getirdiği için babam hep çanakta balın olsun, arı Bağdat’tan gelir sözü ile iftihar eder.
Açıklama ve kompozisyon : Hepimiz bişey alırken kaliteli ve sağlam bir okadar da güzel olmasına dikkat ederiz. Bu nedenle bir mağaza veya küçük bir işletmeci kaliteli mal sattığında bu kişinin reklama ihtiyacı olmaz. Çünkü elindeki malın iyi ve değerli ise müşteri bulmakta güçlük çekmezsin. Öyle ki nerede olursan ol, alıcılar çok uzakta da olsa gelip seni bulurlar.
Ayrıca yine bir örnek vermek gerekirse, bu durumu şöylede açıklayabiliriz. Çok iyi ve güvenilir bir usta işini çok iyi ve sağlam yaparsa yine bu ustanın reklama ihtiyacı yoktur herkes onu bulur ona gider. Bizimde burda anlayacağımız ders her zaman herşeyde iyi ve güzel yada kaliteli işler veya satışlar yapmalıyız. Nitekim Hz. Peygamber çarşıda ıslak buğdayı, çuvalın altında kuru buğday ile kapatarak sattığı malın hatasını gizlemek suretiyle halkı aldatmaya çalışan kişiye: “Bizi aldatan bizden değildir” (Müslim, İmâm, 164; Ebû Dâvud, Büyü’, 50; Tirmizi, Büyü’, 72) ihtarında bulunmuştur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem