Çıplak ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında çıplak kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Çıplak hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
İki çıplak bir hamama yakışır
Hiçbir şeyi olmayan iki insan düşündükleri işi beceremezler, evlenecek bir çift iseler geçinemezler. Birinden birinin diğerinin açığını kapatacak fazlalıkları olmalıdır. Aksi halde ikiside manen çıplak kalırlar, düşledikleri düşünceler ise başarısızlığa uğrarlar.
Bir ev (gemi) donanır, bir kız (çıplak) donanmaz
Bir kızı donatmak, bir ev düzmekten daha güç, daha masraflıdır.
Aç dışarı, çıplak içeri kaçar
Acıkan insan açlığını geçirmek için çözü üretmeye çalışır. Evde yiyecek bulamadığı takdirde soluğu dışarıda alır ve o şekilde yiyecek aramaya başlar. Çıplak ise dışarı da üşür ve utanır kapalı bir yere kaçar. Bu durumda insanların o anki koşulları ne ise ona göre davranmaları gerekmektedir.
Kırk hırsız bir çıplağı soyamamış
Hayatını, çalışmadan başkalarından elde ederek yaşamaya alışmış, çıkarcı ve kurnaz kişiler bu özelliklerine rağmen verecek hiçbir şeyi ve parası olmayan kimselerden bir şey elde edemezler. Yani kişi ne kadar becerikli olsa bile gücünün yetmediği, imkansız bir işi başaramaz.