Çoban ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında çoban kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Çoban ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözleri Türkçe’de “sav” ve “irsal-i mesel” olarak da adlanılır. Türk Dil Kurumu’nun Tanımı: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, darbımesel. İslamiyet öncesinde sav, divan edebiyatında irsal-i mesel ya da darb-ı mesel denirdi. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
ÇOBAN İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Herkesin aklı bir olsa koyuna çoban bulunmaz
Herkes aynı şeyi bilse ve yapabilseydi, geri kalan işleri yapacak kimse bulunamazdı.
Çobansız koyunu kurt kapar
Yöneticisi, koruyucusu olmayan kişiyi ve topluluğu düşman ezer.
Çobanın yağı çok olursa çarığına sürer
Varlıklı ama akılsız ve hesapsız kişi malını gereksiz yerlere harcar, telef eder.
Çobanın gönlü olursa (olunca) tekeden yağ (süt, köremez) çıkarır
Kişi istediğinde olmayacak gibi görünen işlere çözüm yolu bulur.
Çobana verme kızı, ya koyun güttürür ya kuzu
Nazik bir işi, o işin inceliğini anlamayan bir kimseye yaptırma.
Çoban armağanı çam sakızı
Verilen bir armağanın sunulduğu kimseye değerine uygun olmadığını ve verenin gücünün ancak buna yettiğini özür yollu anlatmak için söylenen bir söz.
Çoban aldı bağa gitti, kurt aldı dağa gitti
Malını, varlığını başkaları kullandı, kendisine bir şey kalmadı.
Çam sakızı çoban armağanı
Verilen bir armağanın sunulduğu kimseye değerine uygun olmadığını ve verenin gücünün ancak buna yettiğini özür yollu anlatmak için söylenen bir söz.
Borçsuz çoban yoksul beyden yeğdir
Yoksulluk ve sıkıntı içinde olup da bey adı taşımaktansa borçsuz ve sıkıntısız bir çoban olmak daha iyidir.
Ay ayakta çoban yatakta, ay yatakta çoban ayakta
1) çobanların akşam erken yatması, sabahleyin erken kalkması gerekir; 2) genel düzene yardımcı olan araçlar varsa yönetici rahat eder yoksa çok uyanık olması gerekir.