Çok bilen (söyleyen) çok yanılır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Çok bilen çok yanılır.
Bir insan çok bilgi sahibi olabilir. Ama bu demek değildir ki her şeyin doğrusunu biliyor. Onun da bilmediği, inceliğini kavramadığı pek çok şey vardır. Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Kısaca anlamı : İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği daha çoktur. Bilgisine aşırı güvenen kişi, bilmediği şeylere karışır ve bunlarda yanılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Arkadaşımın pek bilgisi olmadığı bişeyler anlatınca ona çok bilen çok yanılır dedim.
İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Burada şöyle bir söz söyemek yereinde olacaktır. Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi. (İmam-ı Azam)
Açıklama ve kompozisyon : Bazı insanlar çok araştırmacı bir yapıya sahiptir ve çok farklı alanlarda bilgi sahibi olabilir. Böylesi insanlar akıllarına takılan her şeyi araştırdıkları gibi yeni bilgiler öğrenmek için de azami gayret gösterirler. Fakat şunu unutmamak gerekir ki birçok alanda bilgi sahibi olmak o alanlarda uzmanlaşmış olmak anlamına gelmez. Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Bilgi her an değişebilen değişmese bile gelişen ve genişleyen bir alandır. Mutlak doğru sandığımız şeyler bile yeni araştırmalar yapıldıkça yanlış çıkabilir. Bu yüzden her konuda olduğu gibi bilgi konusunda da her şeyi ben bilirim tavrıyla hareket etmemek gerekir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem