Çorba ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde veya anlamında çorba kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Çorba ile ilgili atasözleri..
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.
Atasözünün Anlamı: Bir işin başarılmasında türlü sıkıntılara katlanıp sabretme, azim ve gayret gösterme, uzun süre çalışıp emek verme son derece önemlidir. Bütün bunları yerine getiren kişi, eninde sonunda bu davranışının yararını görür; bir mükâfata mutlaka kavuşur.
Lezzetsiz çorbaya tuz kâr etmez
Atasözünün Anlamı: Yapılan iş ne olursa olsun, bu işi yaparken uygun ortam olmazsa ve kuralına uygun yapılmazsa bir anlam ifade etmez, ortaya güzel sonuçlar çıkmaz. Bu yüzden yapılacak şeyin neticesinin iyi sonuç vermesi için uygun ortam ve gerekli malzemeler önceden temin edilmelidir.
ÇORBA İLE İLGİLİ DEYİMLER
(Bir iş) çorba olmak (çorbaya dönmek)
Deyimin Anlamı: karmakarışık duruma gelmek, içinden çıkılmaz bir durum almak.
(Bir şeyi) çorba etmek
Deyimin Anlamı: karıştırmak.
Çorba gibi
Deyimin Anlamı: 1) pek sulu (yemek); 2) karmakarışık.
Çorba içmeye çağırmak
Deyimin Anlamı: yemek yemeye çağırmak.
Çorbada tuzu (maydanozu) bulunmak
Deyimin Anlamı: bir iş veya görevde az da olsa emeği geçmiş olmak.
Çorbaya sinek düşmek
Deyimin Anlamı: işin tadı kaçmak, yeteri kadar iyi ve güzel olmadığı anlaşılmak: ‘Bu canım yolların, bu sevimli yapıların harcına dünyamızdan nasibini almamış yüz binlerce insanın alın teri karıştığı akla gelince çorbaya sinek düşüyor.’ -B. R. Eyuboğlu.