Çorba ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında çorba kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar.
Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.
Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler.
- (bir iş) çorba olmak (çorbaya dönmek)
karmakarışık duruma gelmek, içinden çıkılmaz bir durum almak. - (bir şeyi) çorba etmek
karıştırmak. - çorba gibi
1) pek sulu (yemek); 2) karmakarışık. - çorba içmeye çağırmak
yemek yemeye çağırmak. - çorbada tuzu (maydanozu) bulunmak
bir iş veya görevde az da olsa emeği geçmiş olmak. - çorbaya sinek düşmek
işin tadı kaçmak, yeteri kadar iyi ve güzel olmadığı anlaşılmak: ‘Bu canım yolların, bu sevimli yapıların harcına dünyamızdan nasibini almamış yüz binlerce insanın alın teri karıştığı akla gelince çorbaya sinek düşüyor.’ -B. R. Eyuboğlu.