Danışan (zengin) dağlar aşar, danışmayan (olmayan) yolda şaşar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Danışan (zengin) dağlar aşar, danışmayan (olmayan) yolda şaşar.
Herhangi bir konuda bilgili ve erdemli insanlara danışarak bir problemi aşmak yerine kendi bildiğimiz gibi yapmak bizi yolda bırakır. Tıpkı parası olupta danışmadan harcayan insanlar gibi. Yatırım yapmaksızın harcama bir süre sonra son bulur ve kişi yarı yolda kalır. Her daim bir bilene sorarak işlerimizi yürütmeliyiz.
Kısaca anlamı : Danışmak veya istişare her daim bir bilene sorarak işlerimizi yürütmeliyiz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Yeni bir iş yaptığımda babam bana danışan (zengin) dağlar aşar, danışmayan (olmayan) yolda şaşar sözünü söylemişti.
Açıklama ve kompozisyon : Herhangi bir konuda doğruya ulaşmak veya yaklaşmak için bir başkasının görüşüne başvurma. Bu nedenle de insanın başarılı olabilmesi için, bilmediği şeyleri bilenlere sorması, başka kişilerin de fikirlerini alması gerekir. Bazı insanlar vardır ki önemli bir işe girişseler dahi kimsenin bilgisine başvurmaz, kimseye danışmaz, o işi sadece kendi bilgilerine göre yapmaya çalışırlar. Ve çoğu defa da yaptıkları küçük bir hatadan dolayı zarara uğrarlar.
Hz. Peygamber (s.a.s) istişâreye teşvik etmiş; kendisi de Bedir’de Ebû Sufyân’ın geldiğini haber alınca ne gibi tedbir alınacağı konusunda Ensar’la müşâvere etmiş; ayrıca Bedir esirleri konusunda, Uhud ve Hendek Gazvelerinde, Hudeybiye’de, Taif Seferinde, İfk hadisesinde, ezan konusunda olduğu gibi birçok mevzuda ashabıyla istişâre etmiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi bilmediğiniz şeyleri biliyorum yanılgına kapılıp zarara uğramayın . Çünkü en basit işleri bile yapamayabilirsiniz . Bundan dolayı danışın , danışın ki işleriniz yolunda gitsin.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem