Dayı ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında dayı kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Dayı ile ilgili atasözler nelerdir? Dayı sözleri…
Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Oğlan dayıya, kız halaya çeker
Oğlan çocuğu genlerin tesiri ile dayıya, kız ise halaya çeker, onun hareket ve tavırlarını alır. (Halk arasında yapılan bir yorumdur.)
Köprüden (köprüyü) geçinceye kadar ayıya dayı derler
Kişi, işi bitinceye kadar, kendisinden yardım umduğu aşağılık, karaktersiz kimseye sahte övgüler düzer. Ancak bunun da bir sınırı vardır. Şahsiyeti lekeleyecek yalakalıklar bunun dışındadır. Hele yalvarırcasına dil dökmek çok yanlıştır. Özellikle ahlâklı ve dürüst insanların böyle davranması düşünülemez.
Katıra ‘baban kim?’ demişler, ‘dayım at’ demiş
Aşağılık duygusu içinde bulunan kişi, kendisini olduğu gibi göstermeye utanır da kötü yönünü gizler, sadece iyi yönüyle övünür. İnsan, duygularının etkisi altındadır. Kendisini “aşağılık duygusu’yla kaptırmış kişiler, özellikle üstün görünmek isterler. Utanırlar. Bazı özelliklerinden sıyrılmaya çalışırlar. Bu atasözünde de katır babası olan eşekten utanmakta, ondan bahsetmeyip dikkatleri at olan dayısına çekmeye çalışmaktadır.
Emmim dayım kesem, elimi soksam yesem
Kişi, yaşamını kendi kazancıyla sürdürmelidir. Kişinin, başkalarından yardım beklemesi, onlardan gelen yardımlarla yaşamaya çalışması doğru değildir.
Amcamla dayım, hepsinden aldım payım
Bir işe girişirken çevremizdeki en yakın kişilere bile güvenmemeli, kimseden yardım beklememeliyiz. Her şeyi kendi gücümüze göre planlayıp hareket etmeliyiz. Kişiye en yakın akrabalarının bile yardım etmediği yaşanılan örneklerle anlaşılmıştır.