Deli ile çıkma yola, başına getirir bela; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Deli ile çıkma yola, başına getirir (gelir türlü) bela.
İnsanın yol, hayat yada iş arkadaşı akıllı bir olmalı ki, ona hiç değilse zararı dokunmasın. Deli, kendisiyle arkadaşlık edenin başına çeşit çeşit dertler açar.
Kısaca anlamı : Deli, kendisiyle arkadaşlık edenin başına çeşit çeşit dert açar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Yolculukta yanıma oturan adam deli ile çıkma yola, başına getirir bela sözünü hatırlattı bana.
Cümle : Delinin her dedigine inanan cocuk basina bela aldı.
Açıklama ve kompozisyon : Kavrayışı kıt, akılsız, aşırı davranışları olan kimselerle ne işe girilir, ne de yolculuk edilir. Buna kalkışan başına türlü dertler alır, çok zarar görür.
İnsan sosyal bir varlıktır. Bundan dolayı tek başına yaşayamaz ve bu yüzden yakınlarımıza ihtiyaç duyarız . Bu yakınlarımız arasında en önemli olanlar da aklı yerinde ve bize zarar vermeyenlerdir. Çünkü Ne kadar akıllı olursak olalım; şayet çevremizdeki insanlar, arkadaşlarımız, dostlarımız veya yol arkadaşlarımızı akılsız, deli kişilerse, bizler de akılsızlıktan payımızı alır ve zarar görürüz. Güvenilir insanlardan da hiç bir zarar gelmez . Gerçek arkadaş emanete sahip çıkar ve arkadaşına asla ihanet etmez . Deli kişi ne yapacağını bilmez. Sözünün arkasında da durmaz. Önemli bir işe deli biri ile başlamak, aklı pek de yerinde olmayan, hal ve hareketleri dengesizce olan insanlarla yapılan ortaklıklar da zarar görür. Deli, hayatı, hayatın sorunlarını, geçim derdini kısacası hiçbir şeyi düşünmeyen, gezmekle, dolaşmakla zaman harcayan kişidir.
Bir işi sağlam yapmak istiyorsak işi devam ettirebilecek akıllı kişilerle iş birliği yapmamız gerekir. Aksi takdirde yarı yolda bırakılır ve kazanalım derken kaybetmeye mahkum olabiliriz.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem