Deniz ile ilgili Atasözü ve Anlamları nedir? Deniz kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Denizle ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
DENİZLE İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Denize düşen yılana sarılır.
İnsan çaresizlik denizine düşmeye görsün: Böyle bir durumda varlığı beş para etmez kimselerden bile medet umar. Çok büyük bir tehlike içinde bulunan kimse, kendisine yardım etme imkanı bulunmayan, dahası tehlikeli olan şeylerden bile yardım umar.
Devletin (devlet) malı deniz, yemeyen domuz (keriz).
Devletine hıyanet etmeyi alışkanlık haline getiren ve koskoca bir milletin malını dört elle tıkıştırmayı uyanıklık sayan soysuzlara göre, devletin bitmez tükenmez malı vardır. Asıl domuz bunlar olduğu halde, bu aşağılık kimselere göre bir yolunu bulup devleti dolandırmamak budalalıktır.
Denizdeki balığın pazarı (pazarlığı) olmaz
Henüz elde olmayan bir nesnenin alımı, satımı üzerinde konuşulmaz.
Deniz kenarında dalga eksik olmaz
İçinde çeşitli olayların geçmesi doğal olan bir ortamda zaman zaman sert çatışmaların, fırtınaların çıkması da olasıdır.
Denizdeki balığın bini bir paraya
Henüz elde olmayan bir nesnenin alımı, satımı üzerinde konuşulmaz.
Deniz dalgasız olmaz, kapı halkasız
Her nesnenin kendisine özgü nitelikleri, kendisinden ayrılmayan özellikleri vardır.
Deniz dalgasız olmaz, gönül sevdasız olmaz
Her denizde az çok dalga bulunduğu gibi her gönülde de bir sevda vardır.
Göğe direk, denize kapak olmaz.
Bu dünya düzeninde iyilerde vardır, kötülerde. Zararlı nesnelerde vardır, zararsızlarıda. Fakat ilginçtir, Allah abes (boş, gereksiz) birşey yaratmamıştır. İnsan bundan ibret almalı, hem gereksiz, hemde gerçekleştirilmesi hayale bile sığmayan şeylerle uğraşmamalıdır.
İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir.
İyilik, karşılık beklemeden yapılmalıdır. İyilik ettiğin kimse senden iyilik gördüğünü bilmese de Allah iyilik yaptığını bilir ve seni ya bu dünyada yada öteki dünyada mutlaka ödüllendirir. Halis niyetle yapılan hiçbir iş karşılıksız kalmaz.