Devlet ile ilgili Atasözü ve Anlamları nedir? Devlet kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Devlet cümlesi olan atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
DEVLETLE İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Sonradan gelen devlet, devlet değildir.
İnsan gençliğinde zengin olmalıdır ki bunu gereği gibi kullanabilsin, istifade edebilsin. İş işten geçtikten sonra, insan artık dünyasını değiştirmek üzereyken gelen zenginlik neye yarar?
Devletin (devlet) malı deniz, yemeyen domuz (keriz).
Devletine hıyanet etmeyi alışkanlık haline getiren ve koskoca bir milletin malını dört elle tıkıştırmayı uyanıklık sayan soysuzlara göre, devletin bitmez tükenmez malı vardır. Asıl domuz bunlar olduğu halde, bu aşağılık kimselere göre bir yolunu bulup devleti dolandırmamak budalalıktır.
Evi ev eden avrat, yurdu şen eden devlet.
Bir evin temizliğini, güzelliğini, rahatlığını, ekonomik düzenini sağlayan ve orada mutlu bir yaşayış ortamı meydana getiren kadındır. Nasıl ki yurdun şen ve bayındır olmasını sağlayan devlettir.
Kanaat gibi devlet olmaz.
Dünyalıktan fazla birşey istemeyen, arzı yeter bulan ve elindekiyle yetinmesini bilen kimse yoksulluk çekmez. Yemede, içmede, giyim ve kuşamda, barınma ve diğer konularda aşırıya kaçmayan kimse mutlu bir hayat yaşar.