Dilin cismi küçük, cürümü büyük; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Dilin cismi küçük, cürümü büyük.
Duygu ve düşünceleri aktarma, konuşma organımız olan dil, küçük hacimli bir nesnedir. Küçük olmasına küçüktür ama büyük suçlar onunla işlenir. Kimi zaman sarf ettiği kötü sözler insanın başını belaya sokup felaketini hazırlayabilir.
Kısaca anlamı : Dil küçük bir organdır, ama büyük suç işler. Söylediği kötü sözlerle kişinin başını olmadık belalara sokar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın bana nasihatı insanın başına ne geliyorsa dili yüzündendir.
Cümle 2 : Annemi dilim yüzümden kırdığım için bana dilin cismi küçük, cürümü büyük dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Tatlı bir dil yılanı deliğinden çıkarır. Baldan tatlı, şekerden lezzetlidir. Hakikatları söyleyen bir dil, kılıçtan keskin fakat meyvesi şifalı bir kavl-i leyyindir. Dilimizi nefis hesabına çalıştırdığımız zaman dünya ve âhiretimiz için büyük zararlara yol açmış oluruz. Onlardan biri yalan söylemektir. Bu yüzden bir sözü söylemeden önce düşünmek gerekir. Hz. Ali (a.s) “Söz ağızdan çıkana kadar senin esirindir. Ağızdan çıktıktan sonra sen onun esiri olursun” sözü ile bu konuda çok güzel bir yol göstermiştir.
Dilimiz hem faydalı, hem de zararlı bir âlettir. Allah’ın izni ve rızası dairesinde kullanırsak inciler saçar, kapalı kapıları açar, konuştukça etrafımıza ilim, irfan ve hakikat nurları neşrederiz.
Şu ölçülere dikkat edelim: “Her söylediğin hak olmalı, fakat her hakkı söylemek senin hakkın değildir. Her söylediğin doğru olmalı, fakat her doğruyu söylemek doğru değildir.” Allah (cc) cümlemizi sâdık, sıddık ve müstakim kullarından eylesin,
Sonuç olarak insan söylediği sözü çok iyi tartmalı ve öyle söylemeli. Ağzından çıkan sözler ile başkalarını üzmemelidir. Kendi çıkarı için dahi olsa yalan konuşmamalı ve iftiralarda bulunmamalıdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net