Dürüstlüklük ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında Dürüst kelimesi geçen deyimler hangileridir? Dürüstdeyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır.
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Açık alınla deyiminin anlamı
Başarı, şeref, övünç ve dürüstlükle. “Hemen her işten açık alınla çıkar onlar.”
Hakkını yemek deyiminin anlamı
Birinin hakkı olan şeyi vermemek, onu kendisine maletmek.“Dürüst ol, milletin hakkını yeme, yoksa boğazında kalır.”
Ser verip sır vermemek deyiminin anlamı
Dürüst, güvenilir, ağzı sıkı olmak; ne kadar zorlanırsa zorlansın kimseye sırrını söylememek. “Bu ordunun ser verip sır vermeyen yiğitlere ihtiyacı vardır.”
Yan basmak deyiminin anlamı
1. Aldanmak. 2. Kaypaklık edip dürüst davranmamak. “Sana tanınan bu fırsatı iyi değerlendir, sakın yan basayım deme.”
Müslüman adam deyiminin anlamı
Hak yemeyen, doğruluktan ayrılmayan, İslâm`ın emirlerine uyan kimse.”Müslüman adam, başı daima dik olan adamdır.”
Doğru Dürüst deyiminin anlamı
isteğe uygun biçimde hareket etmek için kullanılan deyimdir.