Eden bulur inleyen ölür; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Eden bulur, inleyen ölür.
Dikkatle incelenirse, birşeyin nereye varacağı belli olur. Bu durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında az çok ortaya çıkar: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
Kısaca anlamı : Bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Başıma gelen olaydan dolayı arkadaşım merak etme eden bulur inleyen ölür dedi.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan kendisine nasıl davranılmasını isterse, başkasına da öyle davranmalı. Çünkü başkasının davranışını, kendi davranışı belirler. Başkasına iyilik ettiği taktirde iyilik, kötülük ettiği taktirde kötülük bulacaktır, iyilik olsun, kötülük olsun bir gün mutlaka insanın karşısma gelir. Bu nedenle İyi davranışlar dönüp dolaşır insanı bulurken kötü davranışlarda insanın başına beladır.
Çünkü bu devran hep böyle dönmez. Gün gelir onlar felekten öyle bir sille yerler ki her şey tersine döner. Allah onların üzerine tüm musibetlerini gönderir. Yaptığı kötülükler ya onların bizzat kendisinden ya çocuklarından yahut da torunlarından çıkar. Cezası diğer dünyaya ertelenenler ise cehennemde en büyük azapla, ateş azabı ile cezalandırılırlar. Hem de öyle bir ateş ki, dünyadaki ateş onun yanında serin kalır.
Kimse ettiği kötülükle de kalmaz. Bunu böyle bilen, kendi davranışlarını ayarlar, elinden geldiğince iyilik yapar, kötülükten kaçmır. Acılar içinde inleyen kişinin ölmesinin kaçınılmaz olduğu gibi, edenin de ettiğini bulması kaçınılmazdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net