Eğilen baş kesilmez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Eğilen baş kesilmez.
Hatasız kul olmaz. İnsan, hata yapmaya yatkın bir varlıktır. Bundan kimse kurtulamaz. Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğümüze sığınan kişi affedilmelidir.
Kısaca anlamı : Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dedemin bize nasihatı hata ettikten sonra özür dileyin çünkü eden bulur inleyen ölür.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanların ahlaki değerlere sahip olarak özür dileme sorumluluğuna sahip olmaları yanlış yaptıklarını kabul ederek kibre, gurura düşmemeleri anlamına gelir. Yanlış yaptığının ve hata ettiğinin farkında olarak karşısındaki kırdığını, üzdüğünü fark eden ve bunu telafi etmek isteyen insanlar özür dileme cesaretini gösterebilecek olan insanlar olarak en erdemli kişilerdir.
Kusurunu anlamış, defalarca özür dilemiş birini cezalandırmak, ona kötülük yapmak insanlığa sığmaz. Bu, hem insanlar için geçerlidir hem de devletler için. Bir savaş esnasında, taraflardan biri teslim oluyorsa, kazanan devletin tüm esirleri öldürmesi veya hapsetmesi gerekmez. Teslim olan taraf baş eğmiş devlettir. Eğilen başı kesmek de insanlığa sığmaz.
Özür dilemek, erdemli bir davranıştır. İnsanların özür dilemek erdemine sahip olarak özür dilemek cesaretini göstermeleri büyüklük yapmaları anlamına gelmez. Bu bir tevazu ve hoşgörü örneği olarak yaşanmaktadır. Bu nedenle özür dilemek hukuki olarak bir hak tesliminden çok duygusal bir hareket olarak birleştirici ve kuşatıcı bir özelliğe sahiptir.
Çevremizdeki insanlara, dostlarımıza, akrabalarımıza da hata yapabilecekleri gözle bakmalıyız. En ufak hataları sonucunda onları cezalandırmak, işlerin daha kötüye gitmesine sebep olabilir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net