Elçiye zeval gelmez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Elçiye zeval olmaz (gelmez).
Bir kimsenin sözünü başka bir kimseye iletmekle görevli kimse, bu sözlerden sorumlu değildir. Sözler kimin ise, hatasıda, sevabına ona aittir; bunda aracının hiçbir suçu ve hatası yoktur.
Kısaca anlamı : Bir kimseden başka bir kimseye herhangi bir haber ulaştıran, bu aracılığından dolayı sorumlu tutulmaz” anlamında kullanılan bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamdan abime haber getirince bana kızdı.
Açıklama ve kompozisyon : Haber iletenlerin, haberle ilgiıi olarak sorumlu tutulup cezalandırılamayacak olmasını anlatır. İki kişi veya devlet arasında haber götürüp getirmekle yükümlü olan kişi, getirilip götürülen haberlerin niteliğinden sorumlu değildir. Çünkü o sözleri söyleyen değil sadece iletendir. Bu bakımdan cezalandırılamaz. Geçmiş tarihler’de pek çoğumuz belki okumuşuzdur. Haber götürenlere kimi kez haberi alan tarafından iskenceler yapılırdı. Haberleşme, on dokuzuncu yüzyıla değin at, araba ve insan gücünden, yararlanarak yapılırd.
Düşünün ki bir ülkenin kralı başka bir ülkenin kralına savaş açıyor ve bunu bir elçisi ile bildiriyor. Burada elçinin herhangi bir suçu var mıdır? Kızılması, cezalandırılması gereken biri varsa o da elçi değil kralın kendisidir.
Günümüz’de Haberleşme araçlarının teknik bakımdan büyük gelişmeler göstermesi, siyasal ilişkilerin uluslararası diplomatik kurallarla belli bir düzene kavuşturulması, elçilere ve elçilikte çalışanlara siyasal dokunulmazlık verilmesi, bugün özel kurye dediğimiz kişilerle güvence bulunmaktadır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net