Emek olmadan (emeksiz) yemek olmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Emek olmadan yemek olmaz.
Yaşayan tüm insanlar, – eğer ağır özürlü değillerse – kendi hayatlarını kendileri kazanmak zorundadırlar. Bu, değişik şekillerde olabilir. Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir.
Kısaca anlamı : Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babama çalışmak istemiyorum dediğim’de bana emek olmadan yemek olmaz oğlum dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Bir iş meydana getirmek için zihnî ve bedenî güç sarf etmek, gayret etmek, emek vermek ve uğraşmak lazımdır. Emek, dünyanın en kutsal değerleri arasındadır. Emek verilerek elde edilecek yemenin tadı her şeyden çok daha değerlidir. Bu konuda Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Hiçbir kimse, asla kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. Allah’ın Peygamberi Dâvûd aleyhisselâm da kendi elinin emeğini yerdi.”
Çalışmak ve emek sarf etmek, sadece kişisel yahut ailevî ihtiyaçları gidermeye yönelik bir gayret ve mesai değil; aynı zamanda toplumsal üretimi ve refahı artıran mühim bir unsurdur. İnsanlara fayda sağlayan herhangi bir işte çalışan kimse, aynı zamanda toplum için de çalışmaktadır. Bu görev ihmal edildiğinde toplum için zararlı sonuçlar doğacağından, Allah huzurunda bütün toplum sorumlu olur. Bunun için İslâm cemiyeti ve İslâm devleti, her türlü işin erbabını yetiştirmekle yükümlüdür.
Bunun için insanlar çok çalışmaya gayret göstermeli ve başkalarına muhtaç olmamak ve kendine güzel bir gelecek kurmak için zamanın kıymetini bilerek çok çalışmalı , emek etmeli ve karşılığını da bir güzel almalı ve rahat yaşamaya devam etmelidir. Atalarımızın “ Emek olmadan yemek olmaz” sözü, emek verilmeden hiçbir şey elde edilemeyeceğinin kanıtıdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net