Er ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında er kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Er hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
ER İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMI
Er gönülü ibrişim, dolaşırsa açılmaz.
Erkeğin gönlü ipek iplik gibidir. Kırılırsa, karışan iplikler gibi kolay kolay düzelmez. Bu nedenle hiç kimseyi incitmeyin. İncinmiş olan gönül kolay kolay bağışlamaz.
Er ek, geç ek, tava ek.
Erken de davransan, geç de davransan tokumu nemli toprağa atmalısın.
Er lokması er kursağında kalmaz.
Mert, cömert olan insanlar gördükleri iyiliği unutmazlar; bunun karşılığını mutlaka bir gün öderler.
Er kocar, gönül kocamaz.
İnsan yaşlandıkça vücudu eski gücünü yitirir. Ama gönlündeki yaşama hırsını ve coşkusunu kaybetmez, gönlü genç kalır.
Er ekmeği, meydan ekmeği.
Bir kadının huzurla, mutlulukla yaşayacağı yer, kocasının evi, gönül rahatlığıyla ve istediğince harcayacağı para kocasının parasıdır.
Er olan ekmeğini taştan çıkarır.
Çalışkan, namuslu, gücüne ve kendine güvenen kişi aç kalmaz; başkasına muhtaç olmamak için en zor işlerde bile çalışır, her zorluğa katlanır, rızkını arayıp bulur.
Er oyunu üçe kadar.
İlk iki denemede başarılamayan iş için üçüncü kez deneme yapmak gerekir. Üçüncüde de başarılı olunmazsa artık o işten vazgeçilmelidir.