Etme bulma dünyası; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Etme bulma dünyası.
Bu dünya, kötülük yapanın kötülük gördüğü bir yerdir. Hiç kimse, yaptığım yanıma kar kalır; gün olur, devran döner, herşey unutulur diye düşünmemelidir.
Kısaca anlamı : Şurası muhakkak ki, yaptığı kötülük hiç kimsenin yanına kalmaz; cezasını çoklukla bu dünyada çeker. Bu dünyada görmese bile, öbür dünyada mutlaka görür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Bana yapılan kötüğün karşılığını görünce ona Etme bulma dünyası dedim.
Açıklama ve kompozisyon : Hiç kimsenin yaptığı yanına kalmaz, zulüm pâyidâr olamaz çünkü; eden bulur… İyilik eden iyilik, kötülük eden de kötülük bulur. Zira Câsiye sûresinin 15. âyetinde meâlen; (Sâlih, iyi amel eden kendine, kötülük eden de kendine etmiş olur) buyurulmuştur.
Allah aceleci değildir. Kimi kötülüğün hemen cezasını verir, kimini erteler ahirette verir, kimini bir süre sonra verir. Takdir O’na aittir. Bize uzun, uzak gelen şey, O’nun için yakındır. Çünkü O’nun katında bütün zamanlar bir andan ibarettir.
Ayrıca Zilzal sûresinin 7. ve 8. âyetlerinde de meâlen; (Zerre kadar iyilik eden onun mükâfâtını görecek; zerre miktârı kötülük işleyen de, onun cezâsını görecektir) buyrulmaktadır. Allahü teâlâ, zâlime imhâl eder yani mühlet verir fakat ihmâl etmez.
Her insan iyiliğinin de kötülüğün de karşılığı bir gün alır. Derler ki ”Keser döner, sap döner; gün gelir; hesap döner.” Yani kötülük yapan kötülüğü ile kalmaz. Ona, kötülük ya Allah tarafından veya yine Allah’ın emri ile başka bir kişi tarafından gönderilir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net