Fakirlik ayıp değil tembellik ayıp; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp.
İnsanlar, akıl, güzellik, zeka ve dünyalık yönünde eşit yaratılmamışlardır. Bu, dünyanın imtihan ortamı olmasının doğal bir sonucudur. Yoksul bir aileden olmak ve çalıştığı halde az para kazanmak utanılacak birşey değildir. Utanılacak şey, tembellik yüzünden yoksul olmak ve zengin olsada çalışmamaktır.
Kısaca anlamı : Yoksul bir aileden olmak ve çalıştığı halde az para kazanmak utanılacak bir şey değildir. Utanılacak şey, tembellik yüzünden yoksul olmak ve zengin de olsa çalışmamaktır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Yoksul olmak ayıp değildir ayıp olan çalışmamak ve tembellik yapmaktır.
Cümle 2 :Arkadaşım çok fakirdi ama çok çalışkandı ben de ona fakirlik ayıp değil tembellik ayıptır dedim
Açıklama ve kompozisyon : Fakir olmak utanılacak birşey kesinlikle değildir. İnsan yaradılışında var olan küçümseme duygusu, nedense fakirliğin sefil görünümü karşısında hemen kımıldanır ve fakirler aşağı görülür Aslında bu uygun ve doğru bir davranış değildir. Fakirliğin bir sorun olarak algılanmaması gerekir. Fakirliğin tembelliğe yorulması da doğru değildir. Bu nedenle tembellik fakirliğe neden olsa da fakirlik ayıp değildir, tembellik ayıptır. Tembel olmak insanın yapacağı bir iş değildir.
Her insanın kazancı birbirinden farklı olabilir. Kimisi çok kazanırken kimisi az kazanabilir. Tembel kişinin kendisini veya ailesini geçindirmesi çok zordur. Eğer bir kişi sadece tembelliğinden dolayı yoksul düşmüşse, ailesine, çocuklarına güzel bir hayat veremiyorsa, işte o kişi utanmalıdır. Atalarımız fakirlik ve tembellik arasındaki bağı en iyi şekilde kurarak fakirliği kabul, tembelliği reddetmişlerdir. Bu nedenle bizim de bu yolu takip etmemiz gerekir. Tembelliğe ve şkiayetlere son vermemiz gerekir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.ne