Gelin bindi deveye gör kısmeti nereye; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Gelin bindi deveye gör kısmeti nereye.
İnsanlar bir akıbet için bir yola girdiklerinde sonlarının ne olacağı kestirseler bile tam olarak bilemezler. Bu gibi durumlarda işimizi şansa bırakmaktan öte hiçbir şey yapamayız. Herşeyi doğru yaptıktan sonra hayırlısı ne ise onu beklemekten başka yapacak pek birşey kalmaz.
Kısaca anlamı : Herşeyi doğru yaptıktan sonra hayırlısı ne ise onu beklemekten başka birşey kalmaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Baba evinden ayrılırken annemin bana gelin bindi deveye gör kısmeti nereye sözünü hiç unutamıyorum.
Açıklama ve kompozisyon : Bir gelin baba evinden alınıp damadın evine götürülmek üzere deveye bindirilir. Ancak gelin oraya ulaşacak ve evlenme gerçekleşecek mi?
Yolculuk sırasında ölüm , gelini başkasının kaçırması gibi engeller ortaya çıkabilir. Oldubitti sandığımız her şey bu durumdadır. Kesin sonuca ulaşmadan hiçbir şeye gerçekleşti gözüyle bakılmamalıdır.
Bu konuyu belki de en güzel açıklayan Resulullah Efendimizdir: “Devemi bırakıp tevekkül edeyim” diyene: “Bağla da öyle tevekkül et” buyurmuşlardır. Tevekkülün, Allah`ı olduğu gibi tanımakla, tevhidle ve kaderle sıkı irtibatı vardır. Yani Allah kuluna bir parça irade vermiş, çalışma ve çabalama diye özetleyebileceğimiz bir takım görevler yüklemiş ve kendisine güvenip dayanmasını istemiştir. Diğer yönden de “Kulum beni nasıl sanırsa ben öyleyim” demiş ve kulunun iradesini kullanacağı doğrultuda da, önceden bildiği için, onun kaderini yazmıştır. Kendisine güveneceğini bildiği kimsenin kaderini de güvendığinin mükafaatı olarak yardım edeceği şekilde yazmıştır.
Tevekküle ve tevekkülün yardımı celbedeceğine en güzel misal Hz. Ibrahim`in ateşe atılırken dahi “hasbiyellah=bana Allah yeter” demesi ve ateşin yakmaması ile yardımı hemen görmesidir. Kısaca insan tevekkül etmekle bütün ağırlıklarını mutlak güç sahibi Allah`ın kudret eline emanet eder,rahatla dünyadân geçer, berzahta istirahat eder, sonra ebedi mutluluga girmek için cennete uçabilir. Yoksa tevekkül etmese dünyanın ağırlıkları uçmasına değil, esfel-i safiline yuvarlanmasına sebep olur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net