Gönülsüz namaz göğe (göklere) ağmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Gönülsüz namaz göğe (göklere) ağmaz.
Kulluk bilinci ve coşkusu ile yapılmayan ibadetin Allah katında hiçbir değeri yoktur. İçten gelen bir duygu ile kılınmayan namaz kabul olmaz. Bunun gibi, isteksiz yapılan işten hayır gelmez.
Kısaca anlamı : İçten gelen bir duygu ile kılınmayan namaz kabul olunmaz. Bunun gibi, isteksiz yapılan işten hayır gelmez.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : isteksiz bir şekilder derslerimi yaptığım için babam bana gönülsüz namaz göğe (göklere) ağmaz dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Yaptığımız her işin dünyevi ve ahiret yönü vardır. İçten gelen bir istekle kılınmayan namazın kabul olunacağı her zaman şüphe götürür. Benzer şekilde içten gelen bir heves ve şevkle yapılmayan işten de hayır gelmez. İnsanlara zor kullanarak yaptırılan işlerden verim alınamaz. Verim ancak sevilerek, zevk alınarak yapılan, işlerden umulur.
Yüce Allah, varlığı en güzel şekilde yaratmış ve “…Yaptığınız işi güzel yapın; Allah işini güzel yapanları sever” ayetiyle insana işini en iyi bir şekilde yapmasını emretmiştir. Her alanda işini en güzel bir şekilde yapmak, dinimizde “İhsan” kelimesiyle ifâde edilmektedir. Nitekim sevgili Peygamber (sav) efendimiz Bir gün Mescid-i Nebevi de namaz kılan bir kişiyi gördü. Namaz bittikten sonra efendimiz adama, namazı yeniden kıl, zira sen namaz kılmadın buyurdular. Peygamber efendimiz bu uyarısı ile usulüne uygun yapılmayan ibadetlerin kişiye fayda vermeyeceğini vurgulamıştır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net