Gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır ya baş; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır yada baş.
İnsan bir işe gönlünü vermez, onu severek yapmaz ise bu işten hayır gelmez. İsteksiz yenilen yemek nasıl insana dokunursa, istenmeyerek yapılan işte öylece kötü sonuç verir.
Kısaca anlamı : İsteksiz yenilen yemek, nasıl insana dokunursa, istenmeyerek yapılan iş de öylece kötü sonuçverir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam isteksiz yapılan işin sonu kötü olur dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Yapacağımız işleri yapmadan önce iyi ve kötü yönleriyle değerlendirmeli, düşüncemize uygun görüyorsak, yapmalıyız. Yapılması için karar verdiğimiz işler, gönüllü, istekli yapılan işlerdir. Kişi, sevmediği işi yaparken bundan büyük bir rahatsızlık ve sıkıntı duyar. Zoraki yaptırılan her türlü işte durum böyledir.
“Gönülsüz yenen aş ya karın ağrıtır ya baş” atasözü istemeye istemeye yapılan işlerde başarılı olmanın mümkün olamayacağı, bu gibi durumlarda bir işi yapmaya zorlanan kişinin sürekli bahaneler üreteceği anlatılmaktadır. İnsanların, sevdiği işi yapması, ilgisinin olduğu mesleği seçmesi çok önemlidir. Bir işte başarılı olmak için mutlaka istekli olmak, çalışma hevesi içerisinde hareket etek gerekir. Bu istek ise insanın içinden gelmelidir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net