Hacı hacı olmaz gitmekle Mekke’ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Hacı hacı olmaz gitmekle Mekke’ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye.
Bir iş, görünüşte ve şeklen yapmakla gerçekten yapılmış olmaz. Gerek iş, gerekse ibadetlerde asıl maksata ulaşmak ve bir sonuç elde edebilmek için o iş ve ibadete kişinin gönlünü ve ruhunu vermesi gerekir. Yarım ilgi ve şekilcilik insana bir arpa boyu yol aldırmaz.
Kısaca anlamı : Bir işi görünüşte ve biçimsel olarak yapmakla o iş gerçekten yapılmış ve sonuç elde edilmiş olmaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Abim çok konuşunca babam ona hacı hacı olmaz gitmekle Mekke’ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Bir işte asıl olan iyi niyet, samimiyet ve içtenliktir. Bunlar olmadan bir işi görünüşte ve şeklen yapmakla o iş gerçekten yapılmış olmaz. Böyle yapılırsa gerçekten iyi sonuç alınıp amaca ulaşılamaz. Bu nedenle hangi iş olursa olsun icraat lazımdır. Sadece iyi niyet ve samimiyet yetmez. Yada düşünüp düşünüp o düşünceni icraata geçirmezseniz. Yarım ilgi ve şekilcilik insana bir arpa boyu yol aldırmaz.
Onun için hayatta bir işi yaparken sadece sözde değil mutlaka emek olması lazımdır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net