Hak yerde kalmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Hak yerde kalmaz.
Hak hor görülmez, çiğnenmez, inkar edilemez. Kimi insanlar kadir, kıymet bilmeseler bile, gün gelir insanın emeğini ve yeteneğini taktir edecek kimseler mutlaka karşısına çıkar. Bu olmasa bile, Allah kuluna sahip çıkar, onu umulmadık yerden rızıklandırır. Kısacası, emeğin, göz nurunun ve samimi gayretin karşılığı her halde ödenir.
Kısaca anlamı : Hak hor görülmez, çiğnenmez, yadsınmaz. Emeğin karşılığı her halde ödenir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hakkımı alamayınca hak yerde kalmaz diyerek, Allah’a Tevekkül ettim
Açıklama ve kompozisyon : İnsanın bir iş yapmak için harcadığı emek kutsal sayılır. Onu inkâr etmeğe kalkışmak insanlığa yakışmaz. Bu nedenle insanlar, hak ettikleri şeyleri mutlaka alırlar. Hiçbir insan yoktur ki bir şeyleri elde etmek için çalışıp didinmiş olsun da o şeyi elde edememiş olsun. Hakkı hor görenler, çiğnemeye kalkışanlar, inkâr edenler büyük bir aldanış içindedirler. Ayrıca Allah, tüm hesapları kitapları bilendir. O, kimsenin hakkının yerde kalmasına, hakkının yenmesine izin vermez. Kişinin hakkı olan şey ya bu dünyada, ya da öbür dünyada kendisine verilir.
Haklının hakkını alması için yardımcı olmak bir insanlık görevidir. Diğer taraftan, insanları iyi yola yönelten din kuralları da hakkı ve haklıyı koruduğu için hak kutsal sayılır. Dinimiz, emek harcayanın emeğinin alın teri kurumadan ödenmesini şart koşarak, hakka en büyük değeri vermiştir. Allah her günahı affeder; ancak kul hakkını affetmez. Kul hakkı, tamamen hakkı yenen kişinin eline bırakılmıştır. Hakkımızı yiyen birine onu helal etmediğimiz müddetçe, Allah da onun affetmeyecek, onu acı bir azapla cezalandıracaktır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net