Hamam ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde veya anlamında Hamam kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Hamam ile ilgili atasözleri..
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Ak göt (don, bacak) kara göt (don, bacak) kara geçit başında (hamamda) belli olur
Bir iddiadaki doğruluk ancak deney veya sınav sonucunda belli olur.
Hamama giren terler
Herşeyin bir bedeli vardır. İçinde bulunduğumuz durum masrafı, fedakarlığı, sıkıntıya katlanmayı gerektiriyorsa işimizi bunlarsız yürütmeyi düşünemeyiz.
İki çıplak bir hamama yakışır
Hiçbir şeyi olmayan iki insan düşündükleri işi beceremezler, evlenecek bir çift iseler geçinemezler. Birinden birinin diğerinin açığını kapatacak fazlalıkları olmalıdır. Aksi halde ikiside manen çıplak kalırlar, düşledikleri düşünceler ise başarısızlığa uğrarlar.
Karı malı; kapı mandalı, hamam tokmağıdır.
Bir erkek, eşinin mal varlığına güvenerek iş yapmayı, geçimini sağlamayı düşünmemelidir. Yoksa durum, eve girip çıkarken kullanılan kapı mandalı gibi, sürekli başa kakılır.
Külhancının beyliği hamamcılık demişler
Önemsiz ve bayağı işlerle uğraşan kimseler, işlerinde ne kadar başarı gösterirse göstersinler ancak sadece kendi yaptıkları işin başına geçebilir ve kendi işinde söz sahibi olabilirler.
Gurbette övünmek, hamamda türkü söylemeye benzer
Kişi, yabancı ve kendisinin tanınmadığı ortamlarda istediği kadar kendisini övebilir. Fakat bu tür ortamlarda kişinin övünmesi yalanlarla dolu olabilir. Çünkü o kişi orada tanınmadığından dolayı ne denirse inanırlar. Bu durum kişinin kendisini olduğundan farklı gösterme çabasına dayanır. Kişi her zaman dürüst olmalıdır.
Külhancının beyliği hamamcılık demişler
Önemsiz ve bayağı işlerle uğraşan kimseler, işlerinde ne kadar başarı gösterirse göstersinler ancak sadece kendi yaptıkları işin başına geçebilir ve kendi işinde söz sahibi olabilirler.
Tüy (yüz) güzelliği hamamdan eve, huy güzelliği Urum’dan Şam’a
Kişinin yüzünün güzelliği geçicidir. Fakat kişinin huyu baki kalır. Ayrıca kişinin dış güzelliğini sadece onu gören, çevresinde bulunan insanlar fark eder. Oysaki kişinin huyu ve yaptığı şeyler güzelse bunu tüm cümle ailem görür, duyar.