Hayır dile komşuna, hayır gele başına ; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Hayır dile komşuna, hayır gele başına.
Kişinin kardeşi için yaptığı dua, kendisi içinde geçerlidir. Sen başkaları için iyi şeyler dile ve yap ki, başkalarıda senin için iyi şeyler dilesin, yapsın.
Kısaca anlamı : Sen başkaları için iyi şeyler dile ve yap ki başkaları da senin için iyi şeyler dilesin, yapsın.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Komşuluktan bahseden Dedem hayır dile komşuna, hayır gele başına sözünü söyledi.
Açıklama ve kompozisyon : Kirli toplumlarda insanlarda olması gereken en temel erdem olan “iyi niyet”; her daim canınızı yakan davranış ve düşünüş biçimine dönüşmüştür. Hatta avam tarafından insanı zayıflaştıran bir özellik olarak da görülebilinir… ‘En sevmediğim özelliğim iyi niyetli oluşumdur” diyen insanda olmayan bir değerdir.
İnsanların başına olumsuz problemlerin gelmesini istememeli , kendinin istemediği bir şeyi başkaları için de istememeli ve empati kurmayı bilmelidir . Eğer kişi iyi ve temiz bir düşünceye sahip olursa yakınlarının ya da komşularının zor zamanlarında yanında olursa o kişinin zor zamanlarında bu yakınları yanı başında olur ve o kişiyi yalnız bırakmaz . Komşusuna hayır dilemeyen kişinin başına olumsuz olaylar gelebilir ve o kişi zor durumlara düşer ve hayatta tek kalır ve yanında bir eşi , dostu olmaz . Yani iyilik eden insan iyilik bulur kötülük eden insan da kötülük bulur .
Hz.Peygamber (Saiialhhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Nefsimi elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bir kişi hayırdan kendisi için istediğini, Müslüman kardeşi için de istemedikçe mükemmel bir şekilde îman etmiş olmaz.” (İmam Ahmed b. Hanbel, El-Müsned, el-Fethu’r-Rabbani Tertibi, Ensar Yayıncılık: 1/113.)
Bundan dolayı her zaman iyi ve olumlu düşüncelere sahip olmalı kimseye kötülük yapmayı düşünmemeli ve aramızdaki birlik ve dayanışmayı artırarak daha güzel bir yaşam sürdürmeliyiz . İnsan her zaman etrafındakiler için iyi şeyler dilemeli ve kimsenin kötülüğünü dilememelidir .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net