Her koyun kendi bacağından asılır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Her koyun kendi bacağından asılır.
Bazı suçlar sadece kişiyi ilgilendirir. Bunun bedelinide yapan öder. Kimi suçlarda kişinin kendisini aşar, çevresini ve toplumunu ilgilendirir. Bu tür suçların bedelini yapan değil, koskoca bir toplum öder. Bir koyun asıldığı yerden henüz kokmadan kaldırılırsa, ne ala; yoksa orada kokmaya başlarsa, bu koku herkesi rahatsız eder.
Kısaca anlamı : Herkes kendinden sorumludur. Kimse bir başkasının tutum ve davranışlarından sorumlu tutulamaz. Yada kişi düştüğü zor durumdan kendisini kurtarmasını bilmelidir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam abimin yaptığı hatadan dolayı her koyun kendi bacağından asılır dedi.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar iyiliklerinin de kötülüklerinin de cezasını kendisi çeker. Yapılan iyi işlerin ve iyilerin nasıl güzellikleri var ise kötü işlerin de bir cezası vardır. Cenâb-ı Hak buyuruyor: “Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür.” (Zilzâl, 7-8)
Nasıl ki insan emri altında çalışan memurlardan tâlimatlarına uyan ile uymayan arasında bir ayrım yapıyor, sözünü dinleyeni seviyor ve karşılığını veriyor, dinlemeyene ise kızıyor ve onu işten atıyorsa, âhirette de durum buna benzer. Hesap sonrası, dünyadayken iman eden ve sâlih amellerle dolu güzel bir hayat yaşayanlar cennete, inkâr edenler de cehenneme gideceklerdir. İman edip de günah işleyenler, ya günahları nisbetinde cehennemde cezalarını çektikten sonra veya Allah’ın affına mazhar olurlarsa doğrudan cennete gireceklerdir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net
çok yardımcı oldu kon sınavından 100 aldım