Herkes ektiğini biçer; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Herkes ektiğini biçer.
İnsanın karşısına yaptıkları çıkar. Bugün birisine iyilik yapan, yarın ondan iyilik; kötülük yapanda kötülük görür.
Kısaca anlamı : Başkalarına yapılan iyilik veya kötülüğün karşılığını görmek anlamında kullanılan br söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dünya bir günlük değildir, elbet herkes ektiğini biçecek.
Açıklama ve kompozisyon : Bu hayatta ne yaparsan onu karşılik alirsın. Etme bulma dünyası, çalma kapını çalarlar kapını, kötülük eden kötülük bulur, gibi her insan, gerçekleştirdiği eylemlerin karşılığını aynen alır. Bazen hayat çok tesadüflü rastalantılarla yol uzatir ama öyle değildir. Omür nasil giderse o tarz sürer. Ve bu hayatta kim ne yaparsa karşısina onun çıkacağinı bilmesi gerekir.
“Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz.” (Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 5/315, no: 2778; bk. Keşfu’l-Hafa, 2/265)
Hangi konuda olursa olsun, bir başkasının içinde bulunduğu kötü durum veya ondaki bir kusur ile asla alay etmemeliyiz. Çünkü dünyada olmayacak hiçbir şey yoktur. Zaman gelir, hiç ummadığımız bir anda kendimizi alay ettiğimiz durumda bulabiliriz.
Kendisine kötülük yaptığımız, kandırdığımız, tuzak kurduğumuz birinin bize yardımda, iyilikte bulunması, bizim için iyi dileklerde bulunması düşünülemez. Tüm davranışlarımız er ya da geç karşılığını bulacaktır. Allah’ın adaleti büyüktür. İnsanları bir imtihandan geçirir ve davranışlarına göre imtihandan bırakır veya geçirir. İyilik bulmak istiyorsak iyilik, kötülük bulmak istiyorsak kötülük ederiz. Kötülük bulmak istemediğimize göre, kimsenin kötülüğünü istememeliyiz.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net