Herkesin yorulduğu yere han yapılmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Herkesin yorulduğu yere han yapılmaz.
Her iş bir kural ve düzen içinde yapılır. Bir işi yapmakla yükümlü olan kimseye, bu işi dilediği zaman yapması, dilediği gibi yapması, istemediği zaman yapması hakkı tanınmaz.
Kısaca anlamı : Bir işi yapmakla yükümlü olan kimseye, bu işi dilediği zaman yapması, dilediği gibi yapması, istemediği zaman yapmaması hakkı tanınmaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın dükkanı olduğu için istediğim vakit dükkanı açamam çünkü herkesin yorulduğu yere han yapılmaz.
Açıklama ve kompozisyon : Bir yerde, bir düzende herkesin uymak zorunda olduğu genel kurallar vardır. Bunlar kişinin dileği doğrultusunda değiştirilemez. Herkes kendine göre bir ölçü uygularsa toplumsal kurallar altüst olur; işler aksar. Bunun için hiçbir kimseye, yapmakla yükümlü olduğu işi istediği zaman istediği biçimde yapma hakkı verilmez.
Örneğin bir öğretmen genel olarak devletin buyruğu altındadır. Ancak onu yöneten, idare eden ve fillerinden sorumlu olan kişi okul müdürüdür. Öğretmenin görevi Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen saatlerde sınıfında olarak öğrencilere ders vermektir. Zaman, mekan gibi unsurların tamamı, devlet tarafından kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu durumda okul müdürünün öğretmenlere ”İstediğiniz saatte gelip dersinizi verebilir, istediğiniz saatte okuldan ayrılabilirsiniz.” demesi imkansızdır.
Toplum kuralları bize göre değişmeyeceğine göre bizim bu kurallara uymamız gerekir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net