Hırsızlık bir ekmekten, kahpelik bir öpmekten; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Hırsızlık bir ekmekten, kahpelik bir öpmekten.
İnsan, hoş karşılanmayan alışkanlıklara küçük gördüğü şeylerle başlar. Hırsızın büyüğü küçüğü olmaz; bir ekmek çalanda hırsızdır. Nitekim kadının namusunu satmış sayılması için bir öpücük vermiş olması yeter.
Kısaca anlamı : Hırsızlığın büyüğü küçüğü olmaz; bir ekmek çalan da hırsızdır. Nitekim insanın namusunu satmış sayılması için bir öpücük vermiş olması yeter.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dükkanımızda olan olaylardan sonra babam hırsızlık bir ekmekten, kahpelik bir öpmekten de olur.
Açıklama ve kompozisyon : Hırsızlığın büyüğü küçüğü olmaz. Kişi bir ekmek de çalsa hırsız olur, yavaş yavaş da hırsızlığı meslek edinir. Kahpelik de benzer şekilde oluşur. Bugün bir öpücük verip de bunu önemsemeyen kız ya da kadın, yarın sokaklara düşer. Dolayısıyla bir öpücük bir namus kirletmeye ve kahpeliğe kapı aralamaya yeter. Küçük günahları hoş gören kişi, büyük günah işlemeye hazır demektir. Gerisi zaman ve şartlara bağlıdır.
Büyük günahlardan kendimi koruyayım diye küçük günahları işlemek düşüncesi aslında nefis ve şeytanın bir hilesidir.
Küçük diye işlenmeye devam edilen günahlar zamanla terk edilemeyecek dereceye gelir ve insan onların müptelası olur. Bu durum manevî hayatın yavaş yavaş yaralanmasına, kalbin letafetini kaybetmesine, ibadet ve zikirden lezzet alınmamasına, pek çok ruhani, nurani nimetlerden istifade edilmemesine sebep olacağı için büyük zararları netice verebilir.
Bediüzzaman Hazretleri “Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol var” buyuruyor; yani insan günahları terk etme düşüncesi taşımaz ve sürekli işlemeye devam ederse önceleri tövbe istiğfarla imha edilecek küçük bir kurt hükmündeki günahlar, zamanla kalbini ısıran, ruhunu zehirleyen dehşetli bir yılana döner.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net