İmamın dediğini yap, yaptığını yapma ; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Hocanın (imamın) dediğini yap (söylediğini dinle), arkasından gitme (yaptığını yapma).
Bazı insanlar, hocanın dinle ilgili öğütlerini doğru ve yerinde, yaşadığı hayat tarzının ve olaylar karşısındaki tavrının ise yanlış olduğunu düşünür. Bu atasözü, söylediği ile yaptığı çelişkili olan kimseler için doğrudur.
Kısaca anlamı : Din adamları bize dinin buyruklarını anlatırlar. Buna uymak gerektir. Ama birçok din adamının davranışları, din buyruklarına aykırı olduğundan gittikleri yola gidilmemelidir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Konuşması ile ameli aynı olmayan kişiye hocanın dediğini yap, yaptığını yapma dedim.
Açıklama ve kompozisyon : Düşünceleri olumlu fakat davranışları tutarsız kimselerin izinden giderken dikkatli olmak gerekir. Önemli olan doğru ve tutarlı olanları benimsemektir. Bu bakımdan dikkatli ol; bu gibi yanlış yola sapmışların peşinden, onlar dinin buyruklarını anlatıyorlar diye sakın gitme. Önemli olan, sürekli olan bilgidir. Bilgili kişilerin bilgilerinden yararlanmalıyız.
Onların bozuk davranışlarına bakıp bilgilerini almaktan kaçınmamalıyız. Bir tohumun ayrı topraklarda ayrı ayrı şekillerde boy verdiğini unutmayalım. Ancak söylediği, öğütlediği biçimde davranan kişilerin, her zaman değer gören kişiler oldukları da bir gerçektir. Bilmeliyiz ki, sözlerimiz arasındaki tutarsızlık sözümüzün etkisini oldukça azaltmakta ve bizi yalancı ya da güvensiz bir kişi konumuna düşürmektedir.
Bu sebeple bu hayatta başkalarının söylediklerini doğru olarak kabul ederken dikkat edilmesi gerekecek. Ön yargılarınızı bir kenara bırakın, size çok iyi gibi gözüken bir fikrin yanlış olduğundan şüphelendiğinizde şüphelerinizin üstüne gidin ve kendinizi kandırmayın. Ön yargılı olmayın ve herkesin hata yapabileceğini kabul edin.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net