Horoz ölür, gözü çöplükte kalır; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Horoz ölür, gözü çöplükte kalır.
İnsan yaşlansa bile, iki özelliği genç kalır: Gelecekte yapmayı tasarladığı şeyler ve tutkuyla bağlı olduğu dünyalık değerler. İnsanın sevdiği şeye karşı olan hırsı ölünceye kadar sürer.
Kısaca anlamı : Kişinin sevdiği şeye karşı olan hırsı, ölene kadar sürer.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Öğretmen olana kadar okumaktan vazgeçmiyeceğim.
Cümle 2 : Çalışma hırsımı gören dedem horoz ölür, gözü çöplükte kalır dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Yaşanılmış, erişilmiş, alışılmış bir durum veya makam yitirildikten sonra, yine o durum veya makamda gözü kalır insanın. Kişinin bu tutkusu ihtiyarlık, hatta ölüm hâlinde bile devam eder. Sıkıntıların yanında bizi sevindiren, mutlu kılan olaylar ve duygularımızı okşayan sevdiğimiz şeyler de bulunur. Hatta kimi sevdiğimiz şeyler, bizim bir tutkumuz haline gelir. Her zaman onlarla birlikte olmak, onların vereceği mutlulukla yaşamak isteriz. Böylesi tutkuları ölünceye kadar sürdürürüz. Onlardan ayrı kaldığımız zamanlar, gözümüz hep onları arar durur.
Ayrıca başka bir örnek daha vermek gerekirse, insanların zaman geçirdiği, uğraştığı iş ve fiiller farklı farklıdır. Örneğin kimi adam vardır ki tam bir kıraathane bağımlısıdır. Yirmi dört saat orada yatıp kalksa bile asla bıkıp usanmaz. İhtiyarlık bile bu bağımlılığını, hevesini gidermeye yeterli olmaz. İşte böyle bir kişi son nefesini verirken bile o eyleminin hatırası aklına gelir ve ölmek daha zor olur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net