İbadet ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında ibadet kelimesi geçen atasözleri hangileridir? İbadetle ilgili atasözler nelerdir? İbadet sözleri…
İbadet de (mahfi) gizli, kabahat de.
Atasözünün Anlamı: İbadet Allah ile kul arasındadır. İbadeti başkalarına gösteriş için yapanlar Allah’ın emirlerini, kulluk görevini yerine getirmemiş olurlar. İnsan bazı kusurları yaparak olgunlaşır, tecrübe kazanır. Bunun için olgunlaşmamıza yarayan kusurların da gizlenmesinde yarar vardır.
Çalışmak ibadetin yarısıdır
Atasözü Anlamı : İbadetlerini gerçekleştiren kişi kötülüklerden sıyrılmış olur ve iyilik yolunda ilerler. Allah boş duranı sevmez ve Allah yolunda çalışmak da kişiyi kötü duygulardan arındırır. Bu yüzden çalışmak da ibadet etmek kadar değer taşır.
Gönülsüz namaz göğe (göklere) ağmaz.
Atasözü Anlamı : Kulluk bilinci ve coşkusu ile yapılmayan ibadetin Allah katında hiçbir değeri yoktur. İçten gelen bir duygu ile kılınmayan namaz kabul olmaz. Bunun gibi, isteksiz yapılan işten hayır gelmez.
Hacı hacı olmaz gitmekle Mekke’ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye.
Atasözü Anlamı : Bir iş, görünüşte ve şeklen yapmakla gerçekten yapılmış olmaz. Gerek iş, gerekse ibadetlerde asıl maksata ulaşmak ve bir sonuç elde edebilmek için o iş ve ibadete kişinin gönlünü ve ruhunu vermesi gerekir. Yarım ilgi ve şekilcilik insana bir arpa boyu yol aldırmaz.
Ramazanda yalan söyleyenin (orun yiyenin) bayramda yüzü kara olur.
Atasözü Anlamı : Hiçbir şey uzun süre gizli kalamaz. Bir sözün yalan olduğu, bir ödevin yapılmadığı, bir süre sonra gerçekleşen olaylarla anlaşılır. O zaman yalan söyleyen, yada görevini yapmamış kimse, utancından hiç kimsenin yüzüne bakamaz olur. Ramazan ayında oruç tutmayan kimse, bu ibadeti yerine getirenlerin hakettikleri bayramda bir eziklik, bir burukluk hisseder.